Close

Το καλάθι μου

Δεν υπάρχουν προϊόντα στο καλάθι αγορών σας.
Remove From Cart
Κωδικός: {{ item.code }}
{{ key }}: {{ value }}
{{item.total_discounted_price}}
ΣΥΝΟΛΟ: {{order.final_cost}}
Τηλεφωνικές παραγγελίες 2551025181
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 39,90€
Ασφαλείς Συναλλαγές
Δωρεάν παράδοση για παραγγελίες άνω των 39,90€
Βιταμίνη D: Η δύναμη του ήλιου, σε μία κάψουλα

Βιταμίνη D: Η δύναμη του ήλιου, σε μία κάψουλα

H βιταμίνη D αποτελεί ένα «υπερόπλο» υγείας για όλες τις ηλικίες. Οι ερευνητές μάλιστα τη χαρακτηρίζουν ως βιταμίνη του μέλλοντος. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι περισσότεροι γνώριζαν ότι είναι απαραίτητη μόνο για την πρόληψη της οστεοπόρωσης και της ραχίτιδας. Ωστόσο, σήμερα, τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά, καθώς νέα στοιχεία αποδεικνύουν τον σημαντικότατο ρόλο της στην διατήρηση της καλής υγείας.

Η βιταμίνη D είναι ο σύγχρονος σύμμαχός μας

Σύμφωνα με τις νέες επιστημονικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τα πλεονεκτήματα της βιταμίνης D είναι τα εξής:

  • Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
  • Συμβάλλει και στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η έρευνα του Πανεπιστημίου του Xάρβαρντ σε 10.000 γυναίκες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσες από τις συμμετέχουσες στην έρευνα λάμβαναν συμπληρώματα βιταμίνης D, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μορφή καρδιοπάθειας μέσα στα επόμενα έντεκα χρόνια.

Άλλες μελέτες ανέδειξαν την συμβολή της βιταμίνης D στην πρόληψη αρκετών σοβαρών παθήσεων. Μερικές από αυτές είναι ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, του δέρματος & του παχέος εντέρου. Η βιταμίνη D δρα στον οργανισμό περιορίζοντας την ανάπτυξη και την διάσπαση των καρκινικών κυττάρων.

Ακόμη, έχει υποστηριχτεί ότι η χρόνια ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της νόσου Parkinson. Πολλές μελέτες δείχνουν τη σημαντική συμβολή της σε περιπτώσεις ψυχιατρικών νόσων (π.χ. κατάθλιψη) και αυτοάνοσων νοσημάτων (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας).

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν τη μεγάλη σημασία της βιταμίνης D στην κάλυψη των αναγκών του οργανισμού μας.

Απώλεια βάρους

Ο συνδυασμός επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης D με μια υγιεινή διατροφή, οδηγεί στην απώλεια κιλών και ιδιαίτερα του κοιλιακού λίπους. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα που προέκυψε μέσα από έρευνα του πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Παιδιά

Παράλληλα, η βιταμίνη D προστατεύει τα παιδιά από την εκδήλωση ραχίτιδας. Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία συνιστά τη χορήγησή της σε όλα τα βρέφη που θηλάζουν τους πρώτους έξι μήνες ζωής τους. Επίσης, συνιστά τη χορήγησή της σε όλα τα παιδιά και εφήβους που δεν καταναλώνουν τουλάχιστον 1000ml γάλακτος την ημέρα. Συγκεκριμένα, η προτεινόμενη ποσότητα γι’ αυτούς είναι 400IU, όταν τα 100ml γάλακτος περιέχουν 40 IU βιταμίνης D.

Βιταμίνη D: τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η έλλειψή της

Οι σοβαρότερες επιπλοκές της έλλειψης βιταμίνης D είναι:

  • Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου στο αίμα
  • Εμφάνιση ραχίτιδας στα παιδιά και οστεοπόρωσης στους ενήλικες
  • Αυξημένη συχνότητα πτώσεων και συνοδών καταγμάτων

Επίσης, η έλλειψη της πολύτιμης αυτής βιταμίνης έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο:

  • Σκλήρυνσης κατά πλάκας
  • Σακχαρώδους διαβήτη (τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2)
  • Διαφόρων μορφών καρκίνου (ειδικά του εντέρου)
  • Καρδιακής νόσου
  • Ψυχιατρικών νόσων
  • Αυτοάνοσων νοσημάτων

Σημάδια SOS

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που προκαλεί η έλλειψη βιταμίνης D είναι κόπωση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία, κράμπες, πόνος αρθρώσεων, αδυναμία συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό ελέγχονται με μια αιματολογική εξέταση που ονομάζεται 25-υδρόξυ βιταμίνη D. Βάση των επιστημόνων της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, το κατώτερο φυσιολογικό όριο στο αίμα πρέπει να είναι τα 30 ng/ml. Μεταξύ 20 και 30 ng/ml θεωρείται ανεπάρκεια και κάτω από 10 ng/ml έλλειψη βιταμίνης D. Ιδανικά τα επίπεδά της στο αίμα πρέπει να είναι μεταξύ 40 και 60 ng/ml.

Πηγή: Lamberts

Σχετικά προϊόντα